Domowa granola to naprawdę prosty sposób na pożywne, zdrowe i smaczne śniadanie. Pełnoziarniste płatki zbożowe, suszone owoce, orzechy oraz miód – tylko tyle potrzebujecie żeby stworzyć swoją ulubioną mieszankę.
A warto to robić, bo produkty ze sklepu, nie dość, że nafaszerowane aromatami, barwnikami, konserwantami (w owocach) to prawie pewne jest to, że znajdziemy w nich cukier lub słodzik. Nie dajcie zwieść się napisom typu „fit” czy „light” – te produkty nie dość, że są dodatkowo modyfikowane, aby miały mniej tłuszczu (tłuszcz zastępuje się cukrem) to po prostu udają zdrową żywność – są wysoce przetworzone i po prostu sztuczne.
Domowa granola świetnie komponuje się z jogurtem własnej produkcji. Jak go zrobić? Zajrzyjcie do mojego poprzedniego artykułu „Domowy jogurt: prosty przepis”.
Możecie dodać do niej owoce, mus owocowy, sok, czy dobre mleko (jak wybrać dobre mleko?).
Poniżej zamieszczam przykładowy przepis na granolę bazującą na pełnoziarnistych płatkach żytnich i suszonych owocach. Ale możecie użyć właściwie dowolnych płatków zbożowych (orkiszowe, owsiane etc.) oraz innych ulubionych dodatków takich jak: wiórki lub kawałki kokosa, suszona żurawina, orzechy laskowe, nerkowca, brazylijskie, suszone owoce egzotyczne czy kawałki dobrej gorzkiej czekolady.
Składniki:
1 szkl. płatków żytnich (grubych)
1/3 szkl. drobnych wiórków kokosowych
2 łyżki prawdziwego miodu
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
2 łyżki zarodków pszennych
1 łyżka oleju ( u mnie z orzechów włoskich, ale może być inny, ulubiony)
100 ml soku jabłkowego (tłoczonego)
1 garść posiekanych suszonych jabłek
garść posiekanych suszonych daktyli
3 pokruszone liofilizowane/suszone truskawki (opcjonalnie, dla zapachu i akcentu kolorystycznego)
Przygotowanie:
- Płatki żytnie, wiórki kokosowe, zarodki, siemię, miód i sok dokładnie wymieszać. Powstanie wilgotna papka, którą należy rozłożyć równomiernie na blasze do pieczenia (najlepiej na szklanej).
- Rozgrzać piekarnik do 170 stopni (z termoobiegiem) i zapiekać mieszankę przez 20-30 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Po ostudzeniu, pokruszyć granolę na mniejsze kawałki. Dodać jabłka, daktyle i truskawki, przemieszać.
- Przesypać granolę do szczelnego słoika.
Szukasz inspiracji kulinarnych? Na moim blogu Mela Niedziela znajdziesz sporo prostych, kolorowych i zdrowych potraw dla całej rodziny.
Zaglądaj też na portal mamaisport.pl, gdzie publikujemy materiały wideo i artykuły profesjonalnych dietetyków.
Brak komentarzy