Domowa granola to naprawdę prosty sposób na pożywne, zdrowe i smaczne śniadanie. Pełnoziarniste płatki zbożowe, suszone owoce, orzechy oraz miód – tylko tyle potrzebujecie żeby stworzyć swoją ulubioną mieszankę.

A warto to robić, bo produkty ze sklepu, nie dość, że nafaszerowane aromatami, barwnikami, konserwantami (w owocach) to prawie pewne jest to, że znajdziemy w nich cukier lub słodzik. Nie dajcie zwieść się napisom typu “fit” czy “light” – te produkty nie dość, że są dodatkowo modyfikowane, aby miały mniej tłuszczu (tłuszcz zastępuje się cukrem) to po prostu udają zdrową żywność – są wysoce przetworzone i po prostu sztuczne.

Domowa granola świetnie komponuje się z jogurtem własnej produkcji. Jak go zrobić? Zajrzyjcie do mojego poprzedniego artykułu “Domowy jogurt: prosty przepis”.

Możecie dodać do niej owoce, mus owocowy, sok, czy dobre mleko (jak wybrać dobre mleko?).

Poniżej zamieszczam przykładowy przepis na granolę bazującą na pełnoziarnistych płatkach żytnich i suszonych owocach. Ale możecie użyć właściwie dowolnych płatków zbożowych (orkiszowe, owsiane etc.) oraz innych ulubionych dodatków takich jak: wiórki lub kawałki kokosa, suszona żurawina, orzechy laskowe, nerkowca, brazylijskie, suszone owoce egzotyczne czy kawałki dobrej gorzkiej czekolady.

Składniki:

1 szkl. płatków żytnich (grubych)

1/3 szkl. drobnych wiórków kokosowych

2 łyżki prawdziwego miodu

2 łyżki mielonego siemienia lnianego

2 łyżki zarodków pszennych

1 łyżka oleju ( u mnie z orzechów włoskich, ale może być inny, ulubiony)

100 ml soku jabłkowego (tłoczonego)

1 garść posiekanych suszonych jabłek

garść posiekanych suszonych daktyli

3 pokruszone liofilizowane/suszone truskawki (opcjonalnie, dla zapachu i akcentu kolorystycznego)

Przygotowanie:

  1. Płatki żytnie, wiórki kokosowe, zarodki, siemię, miód i sok dokładnie wymieszać. Powstanie wilgotna papka, którą należy rozłożyć równomiernie na blasze do pieczenia (najlepiej na szklanej).
  2. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni (z termoobiegiem) i zapiekać mieszankę przez 20-30 minut, mieszając od czasu do czasu.
  3. Po ostudzeniu, pokruszyć granolę na mniejsze kawałki. Dodać jabłka, daktyle i  truskawki, przemieszać.
  4. Przesypać granolę do szczelnego słoika.

Szukasz inspiracji kulinarnych? Na moim blogu Mela Niedziela znajdziesz sporo prostych, kolorowych i zdrowych potraw dla całej rodziny.

Zaglądaj też na portal mamaisport.pl, gdzie publikujemy materiały wideo i artykuły profesjonalnych dietetyków.

granola mis2