Na bazarku kupiłam brzoskwinie – od razu pięć kilo, bo były tanie – w końcu mamy sezon 🙂 Dwa kilo zjedliśmy prawie od razu – soczyste, pachnące, z miękką skórką – esencja lata. A co z resztą? Same pyszności! Oto moje trzy popisowe przepisy z brzoskwiniami. Wszystkie łatwe 🙂

Koktajl brzoskwiniowo-malinowy

Składniki:

2 dojrzałe brzoskwinie bez skórki

2 garści malin

1 szkl. mleka roślinnego (może być waniliowe lub zwykłe „bezsmakowe”)

Przygotowanie:

  1. Zmiksuj wszystko w blenderze. Gotowe 🙂
Lekka sałatka z brzoskwiniami i fetą

Składniki:

2 dojrzałe obrane brzoskwinie

2 garści roszponki

1/2 czerwonej cebuli

1/2 kostki sera typu feta

pestki dyni

sos: 2 łyżki miodu, 5 łyżek oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka musztardy – zmiksuj wszystko i odstaw na chwilę.

Przygotowanie:

  1. Brzoskwinie pokrój na cząstki, cebulę w piórka, a ser  w kostkę.
  2. W misce rozłóż roszponkę, posyp brzoskwiniami, cebulą, serem i pestkami dyni.
  3. Całość polej sosem.
  4. Podawaj z grzankami lub świeżym pieczywem.
Pieczone brzoskwinie z pianką kokosową

Składniki:

6 brzoskwiń, obranych, przekrojonych na pół

100 g cukru

2 białka

100 g wiórków kokosowych

ekstrakt waniliowy – 3 krople – niekoniecznie

Przygotowanie:

  1. Brzoskwinie ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – „dołkami” do góry.
  2. Ubij pianę z białek i cukru; dodaj wiórki i wanilię, delikatnie wymieszaj.
  3. Pianką kokosową wypełnij brzoskwinie
  4. Piecz w 180 stopniach z termoobiegiem przez ok. 15 minut (pianka nieco wyschnie i się zarumieni).
  5. Podawaj na ciepło, np. z lodami.

Zobacz również:

  1. Karmelizowane morele z jogurtem
  2. Domowy jogurt – prosty przepis
  3. Ciasto ze śliwkami i siemieniem lnianym