Idziesz do kawiarni – masz ochotę na dobre ciasto, a tam kostka brownie o wymiarach 5×5 cm za kilkanaście złotych. Znacie to? Od razu się odechciewa, tym bardziej, że takie ciasto nie jest warte nawet połowy swojej ceny. A jeśli jesteś w towarzystwie dzieci, to zamawiając 3 kawałki i kawę, płacisz fortunę. Fajnie jest posiedzieć w kawiarni, ale fajnie jest też zrobić sobie domowe, nieco mniej słodkie brownie z  truskawkami (podpieczonymi, kwaskowymi, mmm…),  na dobrej, gorzkiej czekoladzie. W sam raz na letni piknik.
Po spożyciu większej ilości brownie z truskawkami, wskazany jest wysiłek fizyczny 🙂
treningi, które pomogą spalić każdą ilość kalorii znajdziecie tuż-tuż, na portalu mamaisport.pl, a więc do dzieła!

Składniki:

100 g gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao (min. 70%)
100 g masła
70 g brązowego cukru
70 g mąki
3 łyżki ciemnego kakao
2 jajka
1 łyżeczka esencji waniliowej
150- 200 g truskawek

Przygotowanie brownie z truskawkami:
1. Mąkę przesiać z kakao.
2. Rozpuścić masło i czekoladę (podgrzewać na małym ogniu, uważać aby nie przypalić), dodać ekstrakt waniliowy.
3. Jajka z cukrem ubić na puszystą masę, dodać przestudzone masło z czekoladą, ubijać do połączenia składników.
4. Do płynnej masy dodawać mąkę, cały czas mieszając lub krótko miksując. Ciasto będzie dość gęste.
5. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem (keksówka lub mała tortownica)
6.  Truskawki odszypułkować, przekroić na pół, poukładać na cieście. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto ma być lekko wilgotne, “zakalcowate”.
7. Po ostygnięciu, pokroić na równej wielkości kwadraty, zapakować, zrobić lemoniadę i iść na piknik 🙂

Więcej zdrowych, wegetariańskich przepisów znajdziesz na moim blogu Mela Niedziela i Facebooku.

Smacznego!

brownie z truskawkami1