Ostatni tydzień upłynął mi na generowaniu ciepła różnymi sposobami: wełniane skarpetki i swetry, gorące kąpiele, dodatkowe grzejniki w domu i oczywiście mój zimowy hit przeciwko przeziębieniom – imbirowy napój z dodatkiem kurkumy, miodu i cytryny. O właściwościach cytryny i miodu nie trzeba nikomu przypominać, natomiast kilka słów o kurkumie i imbirze nie zaszkodzi, bo są to dwa naprawdę świetne produkty, które warto wprowadzić do codziennej diety. Nie tylko w zimie.

Imbir działa odkażająco, zwalcza infekcje wirusowe, bakteryjne i grzybicze; rozgrzewa, wspomaga wydzielanie śluzu. Można go stosować przy wszystkiego rodzaju jesienno- zimowych dolegliwościach (przeziębienie, grypa, przemarznięcie). Z mniej znanych właściwości – korzeń imbiru wspomaga koncentrację i jest uważany za afrodyzjak. Leczy więc nie tylko ciało, ale i umysł 🙂 Skutek spożywania przeze mnie sporych ilości imbiru w ostatnim czasie sprawia, że mimo iż wszyscy w domu chorują, ja trzymam się dzielnie 🙂 A więc chyba warto! 🙂

Co do kurkumy – jej smak nie do końca mi odpowiada, ale jej kolor jest wystarczającą rekompensatą. Oprócz działania antybakteryjnego i zwalczającego wirusy, wspomaga pracę układu trawiennego (oczyszczanie organizmu), ma właściwości zapobiegające i wspomagające leczenie nowotworów oraz alzheimera. Uznawana jest za jedną z najbardziej wartościowych przypraw. Niska zachorowalność na nowotwory i alzheimera wśród Hindusów ma prawdopodobnie związek z szerokim zastosowaniem kurkumy w kuchni indyjskiej.

Składniki (na 1 porcję/1 szklankę):
1 szkl. wody
1 płaska łyżeczka kurkumy
kawałek świeżego imbiru startego lub posiekanego (ok. 2 cm)
1 łyżka prawdziwego miodu
sok z ćwiartki cytryny
kilka plasterków cytryny i pomarańczy (owoce sparzone we wrzątku i umyte)

Przygotowanie:
1. Do rondelka wlewamy wodę, wsypujemy kurkumę i gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut. Dodajemy sok z cytryny, starty imbir i plasterki owoców, mieszamy.
2. Lekko studzimy napój i dodajemy miód. Miód należy dodać do ciepłego, a nie gorącego napoju, bo inaczej straci on większość drogocennych właściwości.
3. Napój można przecedzić przez sitko, aby pozbyć się osadu z kurkumy (napój będzie wtedy bardziej klarowny i mniej ostry).

Taki napój popijamy ciepły małymi łykami przez cały dzień. Można też wypić większą porcję przed położeniem się do łóżka – rozgrzeje i sprawi, że rano będziemy czuli się lepiej.
Jeśli lubicie, do takiego napoju można dodać nieco cynamonu, anyżu lub kardamonu.

napój imbirowy1