Nie kuszą Was czasem frytki czy inny fast-food? Mnie tak! Raz na kilka miesięcy pozwalam sobie na małą porcję z „Maka” lub innej sieciówki. Zazwyczaj jednak szukam zdrowszej alternatywy i przygotowuję frytki z batatów, frytki pieczone czy frytki z fasolki szparagowej. Do tego domowy sos warzywny – jakie to jest dobre!

13 lipca obchodzimy Światowy Dzień Frytek! To dobra okazja żeby poświętować i zrobić sobie coś dobrego! 🙂 Spróbujcie moich przepisów na (w miarę) zdrowe frytki.

Zdrowe frytki z batatów – pieczone

Składniki:

2 bataty

2 gałązki rozmarynu

2 łyżki oliwy

mąka kukurydziana

sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Bataty dokładnie myjemy i kroimy w paski, solimy, pieprzymy i obtaczamy w oliwie a następnie w mące kukurydzianej.
  2. Frytki układamy na blasze do pieczenia, posypujemy listkami rozmarynu. Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach.
  3. Podajemy z dipem czosnkowym lub sosem pomidorowym i sałatą.
Zdrowe frytki z fasolki szparagowej – pieczone

Składniki:

2 garści fasolki szparagowej

2 łyżki płatków drożdżowych

2 łyżki wody

2 łyżki oliwy

1 łyżeczka papryki słoskiej

1/2 łyżeczki kurkumy

sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Mieszamy płatki drożdżowe, wodę, olej, paprykę, kurkumę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Powinna powstać dość gęsta papka.
  2. Mieszamy fasolkę z marynatą tak by marynata dokładnie oblepiła fasolkę.
  3. Rozkładamy fasolkę na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
Zdrowe frytki z selera – pieczone

Składniki:

1 duży seler

2 łyżki oliwy

1 łyżka ziół prowansalskich

1 łyżeczka pieprzu cytrynowego

sól do smaku

Przygotowanie:

  1. Seler wyszorować i pokroić w paski.
  2. Wymieszać oliwę z ziołami, pieprzem i solą, obtoczyć frytki w marynacie.
  3. Rozłożyć frytki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w 180 stopniach.

Zobacz również:

Obiad na lato – makaron z cukinii

Zdrowe przepisy na grilla – alternatywa dla kiełbasy

Domowe lemoniady – przepisy najlepsze na upały