Kasza jaglana jest świetnym składnikiem dań obiadowych, ale również koktajli, deserów, owocowych zapiekanek, ciast czy musów. Można ją dodawać do zup, miksować, przecierać, mielić na mąkę. Z racji swojego neutralnego smaku i zmieniającej się w zależności od przepisu konsystencji, pasuje praktycznie do wszystkiego. Jaglanka to nie tylko bogactwo minerałów, ale również możliwości kulinarnych!

Wypróbujcie kilka różnych przepisów aby przekonać się czy wejdzie w skład waszego domowego menu!;)

KASZA JAGLANA NA SYPKO – PRZEPIS PODSTAWOWY

Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
2 i ½ szklanki wody
sól lub odrobina cukru (w zależności czy robimy danie na słono czy na słodko)
1 łyżka masła lub 2 łyżki oleju
sproszkowana witamina C– opcjonalnie
Przygotowanie:
Kaszę kilkukrotnie przepłukać zimną wodą.
Zagotować wodę z solą/cukrem i masłem/olejem, dodać odrobinę sproszkowanej witaminy C.
Opukaną kaszę wrzucić do gotującej się wody, zamieszać delikatnie kilka razy, zmniejszyć gaz, przykryć pokrywką. Co ok. 5 minut należy delikatnie poruszyć kaszę widelcem, pilnując aby nie przywarła do dna. Gotować ok. 15 minut, do momentu wchłonięcia większości wody.
Po 15 minutach zdjąć garnek z palnika, zawinąć go w kilka warstw gazet, a następnie w koc lub kołdrę. Odstawić na ok. pół godziny. W tym czasie kasza wchłonie resztę wody i zmięknie.
Przed podaniem kaszę delikatnie spulchnić widelcem.

Zobacz też materiał wideo: http://mamaisport.pl/post-format-video/magia-kaszy-jaglanej-poradnik-dla-mam/

Przykładowe przepisy z kaszy jaglanej:

SERNIK CZEKOLADOWY Z KASZY JAGLANEJ (na słodko)

Składniki:
1 i ½ szklanki kaszy jaglanej
1 litr mleka krowiego lub roślinnego np. migdałowego (do gotowania kaszy)
1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego (do rozrzedzenia ciasta)
2 garście daktyli
2 banany
100 ml oleju kokosowego/margaryny
100 g kakao
1 małe opakowanie cukru waniliowego
½ łyżeczki cynamonu
½ szklanki mąki ziemniaczanej
sok i starta skórka z dwóch pomarańczy
Przygotowanie:
Daktyle zalać szklanką ciepłej wody i odstawić aby zmiękły. Następnie odsączyć, zmiksować z sokiem i skórką pomarańczową na gładki mus.
Kaszę podprażyć lekko na suchej patelni, przepłukać gorącą wodą, odcedzić.
Litr mleka zagotować z cukrem waniliowym, dodać kaszę, gotować do miękkości (ok. 15-20 minut) często mieszając. W tym przypadku kasza nie musi być sypka.
Ugotowaną kaszę, mus daktylowo-pomarańczowy, banany, olej zmiksować na gładką masę, dolewając powoli szklankę mleka. Ciasto ma mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany.
Do masy jaglanej wsypać kakao, mąkę ziemniaczaną i cynamon. Ponownie zmiksować.
Ciasto przełożyć do tortownicy, przykryć folią aluminiową.
Piec w temperaturze 180 stopni 1,5 godziny. Folię należy zdjąć ok. 20 minut przed końcem pieczenia.
Ostudzony sernik wstawić do lodówki na kilka godzin. Podawać z dodatkiem bitej śmietany lub, w wersji wegańskiej, z ubitym z cukrem mleczkiem kokosowym.
KASZA JAGLANA Z JARMUŻEM (na słono!)

Składniki:
¼ szklanki kaszy jaglanej
2 garście posiekanego jarmużu
2 cebulki szalotki lub połowa małej cebuli cukrowej pokrojonej w kostkę
1 rozdrobniony ząbek czosnku
1 łyżka masła
sól, pieprz, oliwa z oliwek lub ulubiony olej
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną ugotować na sypko (przepis podstawowy).
Do wrzącej wody wrzucić jarmuż i krótko zagotować (ok. 3-5 minut).
Posiekaną cebulę zeszklić na maśle, dodać czosnek, przesmażyć. Dołożyć kaszę, smażyć ok. 3 minuty. Następnie dorzucić jarmuż, dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia, doprawić solą, pieprzem, ewentualnie skropić oliwą/olejem.
Podawać jako samodzielne danie, jako dodatek do mięs lub z jajkiem sadzonym.

KASZA JAGLANA Z MANGOLDEM I MARCHEWKĄ (na słono)

Burak liściasty – mangold w smaku przypomina nieco botwinkę, a z wyglądu kapustę chińską bok choy.

Składniki:
1/2 szklanki opłukanej w zimnej wodzie kaszy jaglanej
kilka liści mangolda
1 marchewka
1/2 czerwonej cebuli
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
czarnuszka do posypania

Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną gotujemy w ok. 1 i 1/2 szklanki wody (15-20 min.).
2. Liście mangolda (bez białych części) siekamy.
3. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie, dodajemy rozgnieciony czosnek i jeszcze chwilę podsmażamy.
4. Marchew kroimy za pomocą obieraczki julienne (powstaną wstążki – piórka)*, dodajemy do cebuli i czosnku, podsmażamy chwilę.
5. Do warzyw wrzucamy posiekany mangold, podsmażamy, dodajemy kaszę i nieco wody/ bulionu, gotujemy chwilę, ciągle mieszając.
5. Potrawę wykładamy na talerz, dekorujemy wstążkami z marchewki i posypujemy czarnuszką.
Dobrze smakuje również na zimno.

* Marchewkę można skroić również za pomocą zwykłej obieraczki do warzyw. Wstążki będą wtedy grubsze.

Uwagi do składników:
Na jednym z wegańskich blogów znalazłam przepis na podobną potrawę, która była przyprawiona na modłę “indyjską” – świeżym imbirem i kozieradką.
Mangold można zastąpić liśćmi szpinaku, jarmużu, kapustą bok choy lub nawet botwinką.

Kasza jaglana na słono. foto: Monika Omelaniuk

foto: Monika Omelaniuk

MUS JAGLANY Z DYNIĄ (dzieci od 4-6 miesiąca życia*)

Składniki:
½ szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka obranej i pokrojonej w kostkę dyni
szczypta cynamonu– opcjonalnie
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną ugotować według przepisu podstawowego, nie starając się jednak aby kasza była sypka– w kolejnym kroku zostanie zmiksowana na gładki mus.
Dynię wrzucić do garnka, zalać ok. ½ szklanki wody i gotować do miękkości na wolnym ogniu.
W oddzielnych naczyniach zmiksować kaszę jaglaną i dynię z dodatkiem cynamonu. W razie potrzeby kaszę jaglaną można rozrzedzić wodą pozostałą po gotowaniu dyni, wodą przegotowaną lub mlekiem modyfikowanym.
Przełożyć mus jaglany do miseczki, polać go puree z dyni. Podawać lekko ciepłe.

* U dzieci karmionych piersią stałe pokarmy wprowadza się ok. 6 miesiąca życia. U dzieci karmionych mlekiem modyfikowanym– wcześniej, już ok. 4 miesiąca. Dzieci powyżej 7 miesiąca życia nie muszą dostawać idealnie gładkich papek. Dynia oraz kasza mogą być jedynie rozdrobnione widelcem.

 

Smacznego!

autor przepisów: Monika Omelaniuk, autorka bloga Mela Niedziela.